Sperziebonensalade met gerookte makreel
Deze week is de hoofdrolspeler in het Foodie Friday recept niet de groente, maar gerookte vis. Voor dit recept heb ik gerookte makreel gebruikt, maar je zou ook zalm, rode poon of zelfs paling kunnen gebruiken. En dan ook in de gerookte variant natuurlijk!
Dit heb je nodig:
- 1 gerookte makreel of een stuk gerookte zalm, gerookte tonijn etc. schoongemaakt. Als je dit zelf niet kunt, kun je bij de visboer vaak ook gehalveerde makreel krijgen die al is schoongemaakt en geseald. Maar overweeg eens het inzetten van je bebe, je ouders of Google. Of neem er gewoon de tijd voor, het is even een werkje.
- sperzieboontjes voor 3 a 4 personen. Ik heb verse boontjes uit eigen tuin gebruikt, dus weet niet precies hoeveel dit was. Reken op een 100 gram of meer per persoon.
- gemengde salade. Ik heb spinazie gebruikt, omdat ik dit ook nog onbeperkt had. Ijsberg- of gewone kropsla kan ook prima.
- tomaten, 2 grote of twee handen vol cherry tomaatjes, in stukken.
- een halve komkommer, in stukjes
- gekookte eieren voor erbij. Een halve of een hele per persoon
- overige groenten en kruiden die je lekker vindt:)
Voor de dressing:
- 1 eidooier (als er kinderen onder de twee mee-eten de dooier weglaten)
- 1 eetlepel dijon mosterd of franse mosterd
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- scheutje azijn
- versgemalen peper en zout
Zo maak je het:
Kook of stoom de boontjes beetgaar. Het is zonde van verse boontjes als je ze te ver doorkookt. Kook tegelijkertijd de eieren gaar.
Klop de eidooier samen met de mosterd en de olijfolie tot een glad geheel. Breng het op smaak met peper en zout en proef. Voeg eventueel wat extra mosterd of azijn toe als de smaak nog wat tam is. De eidooier maakt de dressing extra lekker. Zorg dat je voldoende dressing maakt, dus wees niet al te zuinig. Veel is in dit geval beter. Voeg voor de liefhebber een theelepeltje honing toe.
Doe de gesneden groentes en salade bij elkaar in een (ondiepe) schaal. Giet de boontjes af en kiep ze er bovenop. Verdeel de gerookte vis in grove stukken en voeg deze toe. Pel de eieren en snipper ze er overheen. Verdeel als laatste de dressing over je salade en schep om. Je kunt deze salade zo eten, met stokbrood of gebakken aardappeltjes, of je kookt er wat pasta bij en schept dat er doorheen. Genieten geblazen!